PDF szabásminták használata

Az otthon nyomtatható szabásminták használatáról készítettem ezt a videót:Az alábbiakban pedig leírom a menetét:

1. Töltsd le a számítógépedre a pdf-dokumentumokat.

2. Helyezz a nyomtatóba A4-es lapot (297x210 mm). Állítsd be a nyomtatót "valós méret" vagy 100%-os képméret nyomtatására.

3. Először csak a Szabásminta első oldalát nyomtasd ki, próbaképpen. Ezen az oldalon van egy ellenőrző négyzet, ezt mérd le vonalzóval, mindkét irányban, ha pontosan 10,00 cm x 10,00 cm, akkor lesz jó méretű a szabásmintád.  Ha nem pontosan 10 cm x 10 cm, hanem több vagy kevesebb, akkor ellenőrizd a nyomtató beállítását újra, ha szükséges, állítsd be a valós méretezésre.

2. Nyomtasd ki az összes oldalt. A szabásminta kontúrok a jobb áttekinthetőség miatt színesek, de fekete-fehér nyomtatás is megfelelő, mert a méreteket más-más vonalakkal jelöltük.

3. A félkörös számozás szerint rendezd a lapokat sorokba és oszlopokba. A számok balról jobbra vízszintesen növekednek. Minden lapnak csak két oldalán vágd le a berajzolt szegélyt, az összeragasztáshoz 1-1 lapszél maradjon az illesztéseknél. (A külső, számozatlan széleket se vágd le, ezeket felhasználhatod még a varrásszélesség berajzolásához.)

Például így tudod levágni és összeragasztani:


4. Ragasztó stifttel vagy áttetsző ragasztószalaggal ragaszd össze a lapokat, pontosan illesztve a szabásminta vonalait és a számozott félkör-jeleket.

5. Ekkor berajzolhatod a lapon a javasolt varrásszélességeket, ha neked könnyebb úgy szabni.

6. Vágd ki a szabásminta elemeket.


Ha nem A4, hanem USA szabvány szerinti letter size (216 x 279 mm) méretben szeretnéd nyomtatni a szabásmintát, kérlek írd be a megjegyzés rovatba, a rendelés végén.